مزایای درب‌ های اتوماتیک + انواع آن

درب های اتوماتیک

درب‌ های اتوماتیک

امروزه در بسیاری از ساختمان‌ ها وجود درب‌ هایی که قابلیت باز یا بسته شدن را به‌صورت خودکار داشته باشند، ضروری است. بدین ترتیب می‌توانند به‌ راحتی افراد را به داخل دعوت نموده و برای هر گروهی فارغ از سن و شرایط جسمی‌شان قابل‌دسترس باشند. سوپرمارکت‌ ها، نمایندگی‌ های خودرو، ادارات دولتی، بیمارستان‌ ها و … از مکان‌های پررفت‌ و آمدی هستند که وجود یک درب اتوماتیک سهولت تردد را برای آن‌ها فراهم می‌سازد. البته از هزینه معقول تعمیر، بازسازی و به‌ روز نمودن این ابزارهای کارآمد نیز نمی‌توان گذشت و برتری آن‌ها را از این نظر نیز نادیده گرفت.

درب‌ های اتوماتیک و دسترسی راحت توسط آن‌ها:

فشار دادن دستگیره‌ ها، چرخاندن، کشیدن یا باز و بستن مجدد درب‌ ها برای همه امری راحت نیست و حتی ممکن است برای بسیاری مانند کودکان، افراد مسن، استفاده‌ کنندگان از ویلچر و … آزاردهنده نیز باشد. این امر بسته به درصد معلولیت یا ناتوانی افراد متغیر است. مهم‌تر اینکه بسیاری معمولاً فراموش می‌کنند که بعد از وارد شدن به مکان‌ ها درب را پشت سرشان ببندند. این امر در تمامی فصول مشکل‌ساز بوده و باعث هدر رفت انرژی و افزایش هزینه سوخت به علت تبادل گرمایی ناخواسته به وجود آمده، می‌شود. این در حالی است که درب‌ های اتوماتیک علاوه بر فراهم نمودن یک دسترسی راحت به ساختمان‌ها، مشکلات هدر رفت انرژی را نیز مرتفع نموده‌اند. بدین ترتیب درب‌های اتوماتیک با عملکرد خودکار خود شرایط بهینه‌ ای را برای ساختمان‌ها فراهم کرده، ازاین‌رو به‌ طور فزاینده‌ای مورد استقبال عموم قرار گرفته‌اند.

درب‌ های اتوماتیک و ضرورت استفاده از آن‌ها در برخی ساختمان‌ها:

درب‌ های اتوماتیک در حال حاضر ابزارهای مدرنی هستند که امکان دسترسی بدون مانع را فراهم می‌نمایند. بدین ترتیب برای تمامی ساختمان‌ها با حجم بالای رفت‌ و آمد گزینه‌ای مناسب محسوب می‌شوند. خروج، ورود و عبور و مرور بدون مانع در برخی از ساختمان‌ ها از اهمیت بیشتری برخوردار است که در ادامه به برخی از این مکان‌ها اشاره می‌کنیم.

  • مراکز بهداشتی و درمانی:

در مراکز بهداشتی که دائماً در آن بیماران، پزشکان، کادر درمانی و … در رفت‌ و آمد هستند، درب‌ های اتوماتیک می‌توانند مانع انتشار آلودگی به علت عدم نیاز به لمس باشند. از این‌ رو یک‌ راه حل بهداشتی عالی تلقی می‌شوند، زیرا فاقد دستگیره بوده، به همین دلیل نه محل تجمع آلودگی هستند و نه عاملی برای انتقال آن محسوب می‌شوند.

  • هتل‌ ها و غذاخوری‌ ها:

درب‌ های اتوماتیک به‌ مانند میزبانانی مهربان در آستانه ورودی‌ های هتل‌ها خوشامدگویی شایانی را از مهمانان صورت می‌دهند. دسترسی خودکار به آشپزخانه‌ها و سایر مناطق، کارکنان هتل‌ها، مهمان‌پذیرها، غذاخوری‌ها و … را قادر می‌سازد با رعایت اصول ایمنی و بهداشتی به ارائه خدمات بپردازند و توانایی ایفای وظایف را به نحو احسن داشته باشند.

درب اتوماتیک در هتل
  • فروشگاه‌ های خرده‌ فروشی:

فروشگاه‌ها و مراکز خرد و فروش کوچک و محلی نیز می‌توانند از مزایای درب‌ های اتوماتیک بهره‌مند شوند و به مدد آن‌ها محیطی مطلوب‌تر و جذاب‌تر را برای مشتریانشان مهیا سازند. دسترسی راحت‌تر و عملکردی باب طبع‌تر و صرفه‌جویی در انرژی از مزایای درب‌های اتوماتیک برای چنین مکان‌هایی نیز می‌باشد. این درب‌ها در صورت لزوم بازشده از این‌ رو تأثیرات سرما و گرمای فضای بیرون را بر دمای داخل به حداقل می‌رسانند.

  • ساختمان‌ های عمومی:

برقراری امنیت در ساختمان‌ های عمومی و پیروی از قوانین حاکم بر چنین فضاهایی اکنون با سیستم‌های درب اتوماتیک قابل‌دسترس‌ تر است. این درب‌ها در ورودی ساختمان‌های عمومی به‌مانند نگهبانانی وظیفه حراست از ساختمان‌ها را برعهده‌ گرفته و بر حجم بالای ورودی چنین مکان‌هایی نظارت دارند.

انواع درب اتوماتیک:

به علت انعطاف بالای درب‌ های اتوماتیک و امکان استفاده از هر متریالی در تولید و طراحی آن‌ها در حال حاضر انواع مختلفی از این نوع درب وجود دارد. این درب‌ها از نمونه‌های سنگین‌ وزن صنعتی آغاز و تا مدل‌های کوچک و ظریف خانگی ادامه می‌یابد. حتی می‌توان به سفارش سازی این درب‌ها برحسب نوع متریال دلخواه نیز پرداخت. درب‌ های اتوماتیک تمام شیشه، قاب‌دار، چوبی، آلومینیومی یا فولادی همه گزینه‌های موجود می‌باشند. ازاین‌رو می‌توان گفت اجرای تقریباً هر طرح قابل‌تصوری برای چنین درب‌ هایی امکان‌پذیر است. بدین ترتیب انواع درب اتوماتیک در طرح، رنگ، اندازه و … متنوع مطابق با سلایق و نیازهای مختلف موجود می‌باشد.

اجزای مختلف درب‌ های اتوماتیک:

سیستم‌های اتصال کشویی با اجزای مختلف خود چگونگی عملکرد درب‌ های اتوماتیک را می‌سازند. بسته به نوع اجزای به‌ کار رفته در این سیستم‌ها کاربری متفاوتی را از درب‌ها شاهد هستیم. ازاین‌رو بررسی اجزای سازنده این سیستم‌ها خالی از لطف نیست:

  • دستگاه فعال‌ ساز:

دستگاه فعال‌ ساز نوعی پد لمسی، سوئیچ کنترل از راه دور، سنسور، موانع فوتوالکتریک، موانع دیجیتالی و … است که فرمان باز را از فرد عبور کننده از درب دریافت و آن را به واحد کنترل یا درایو ارسال می‌کند. به‌منظور سهولت استفاده انواع مختلفی از این دستگاه‌های فعال‌ساز یا آشکارساز طراحی‌شده‌اند. برخی از مالکان این درب به سنسورها اکتفا نموده و برخی درخواست سوئیچ از راه دور را دارند. البته بسیاری نیز به ترکیبی از این عناصر میل و رغبت نشان می‌دهند.

  • واحد کنترل:

این بخش مغز سیستم محسوب شده و امکان تنظیم تایمر، سرعت باز و بستن، زوایای حرکت درب و بسیاری قابلیت‌های دیگر به مدد این بخش قابل‌اجرا است. البته به‌منظور ارتقای امنیت به کنترل‌های دستی، نظارت تصویری و … نیز آراسته می‌گردد.

  • درایو:

درایو را می‌توانید قسمتی فیزیکی تصور نمایید که پس از صدور فرمان توسط واحد کنترل به باز یا بسته نمودن درب بر اساس زمان تعیین‌شده به‌وسیله واحد کنترل می‌پردازد. برای این امر نیز از موتور و نیروی آن کمک می‌گیرد.

  • نوار های حسگر:

بیشترین رسالت برقراری امنیت بر عهده این ردیاب‌ ها و حسگر ها است، زیرا آن‌ها با تشخیص موانع بر سر راه باز یا بسته شدن درب از وقوع اتفاقات جلوگیری می‌نمایند. اگر خطر برخورد یا گیر افتادن اشخاص یا شیئی وجود داشته باشد با صدور فرمان توقف اضطراری باعث متوقف شدن عملیات و حرکت درب‌ها شده و بدین طریق خسارات را مرتفع می‌سازند.

معروف‌ ترین استاندارد های بین‌المللی درب‌ های اتوماتیک:

در حال حاضر استاندارد های ایمنی درب‌ های اتوماتیک کشور آلمان به‌عنوان گزینه‌ های مطرح و قابل‌قبول در جهان پذیرفته‌ شده هستند. از آنجایی‌که این درب‌ها دارای درایو های الکتریکی می‌باشند، دستورالعمل‌  ماشین‌ های الکتریکی برای آن‌ها لازم‌الاجرا است تا الزامات ایمنی برای آن‌ها برقرار گردد. یکی از این استانداردها 16005DIN بوده که بر ایمنی درب‌ ها به مدد اعمال آزمایش‌های مختلف در جهت صحت طراحی استوار است. البته استاندارد قانونی 18650DIN نیز جز نمونه‌های قدیمی‌تر و البته سخت‌گیرانه‌ تر این قوانین است که وجودش برای تمامی درب‌ های اتوماتیک اجباری می‌باشد.

وسایل حفاظتی موجود در درب‌ های اتوماتیک:

به‌ منظور استفاده ایمن و حذف منابع خطرزا در زمان کارکرد درب‌ های اتوماتیک از وسایل حفاظتی مختلفی بهره می‌برند. ولی در مجتمع‌ های بزرگ این اپراتورهای متخصص هستند که قانوناً موظف به مراقبت از حرکات باز و بسته شدن درب‌ ها و نظارت بر درب‌ ها در زمان بسته بودن آن‌ ها هستند. ولی استفاده از وسایل حفاظتی برای ساختمان‌ هایی که عمدتاً توسط افراد مسن، دارای محدودیت حرکتی یا خردسالان مورد استفاده قرار می‌گیرد و فاقد اپراتور هستند از اهمیت بیشتری برخوردار است. همچنین درب‌ های اتوماتیک قدیمی‌تر را نیز می‌توان با طیف وسیعی از وسایل حفاظتی ایمنی بخشید، این وسایل شامل موارد این‌چنینی می‌شود:

  • عناصر کلیدی به‌منظور حفاظت از مناطق خطرناک
  • حسگرها برای جلوگیری از خرد شدن، برش و ضربه
  • محدودکننده‌های نیرو
  • سنسورهای سطح عملکرد C برای درب‌های استاندارد
  • سنسورهای سطح عملکرد D برای مسیرهای فرار و نجات
  • اجرای تعمیر و نگهداری مطابق با استانداردهای DIN18650 و DINEN16005
  • پیاده‌سازی قوانین فنی درب محل کار

درب‌ های اتوماتیک مشمول بازرسی ایمنی فنی، توسط متخصصین برای راه‌اندازی اولیه و سپس حداقل یک‌ بار در سال به‌ صورت اجباری هستند، بدین طریق امنیت کامل آن‌ها برقرار می‌شود. البته در صورت تغییر عملکرد ساختمان این بازرسی باید مجدداً صورت پذیرد. باید دقت داشت که توجه به تعمیر و نگهداری منظم و دوره‌ای این ابزارهای الکتریکی نیز الزامی است. فواصل زمانی این نظارت‌ها بسته به مشخصات درب، شرکت سازنده، محل نصب و … تعیین می‌گردد. ولی برای درب‌ های اتوماتیک در مسیرهای فرار و نجات به تعمیر دو بار در سال توصیه اکید می‌شود.

درب‌ های اتوماتیک و توانایی آن‌ ها در مواجه با حریق:

درب‌ های اتوماتیک به لطف سیستم‌ ها و سنسورهای پیچیده و ایمنی که دارند حتی در مواقع اضطراری نیز به‌مانند یک درب ضد حریق عمل می‌کنند. این درب‌ ها در زمان آتش‌سوزی با بسته شدن خودکار از انتشار دود و آتش جلوگیری می‌نمایند. این عمل را به مدد سنسور های تشخیص دود و حرارت خود یا به مدد اتصال هوشمند به واحدهای مرکزی تشخیص دود به انجام می‌رساند. البته برای درب‌ های اتوماتیک واقع در گذرگاه‌ها و مسیرهای فرار و نجات یک مولد ضربه‌ای بازگشایی (دتکتور) در نظر گرفته می‌شود تا در زمان لزوم به بازنمودن درب به‌ صورت اضطراری و حتی باوجود قطع برق بپردازند. در این حالت مسیری ایمن ایجادشده و خروج سالم ساکنین در شرایط بحرانی تضمین می‌شود.

کنترل مرکزی و نظارت از طریق شبکه:

درب‌ های اتوماتیک به‌منظور عملکرد بهتر در یک سیستم شبکه‌ای به دیگر تجهیزات امنیتی مانند سیستم‌های مسیر نجات، واحدهای کنترل RW و … متصل می‌شوند. بدین ترتیب امکان کنترل و نظارت یکپارچه بر تمامی سیستم‌ های موجود در ساختمان‌ها فراهم‌شده و کارایی تسهیلات ارتقا یافته و مدیریت همه‌ جانبه سهل‌تر می‌گردد.

درب‌ های اتوماتیک و وسعت دسترسی برای همگان:

برنامه‌ریزی و ساخت ساختمان‌ ها و مسکن‌ هایی که بدون محدودیت برای تمامی افراد قابل‌ دسترسی باشند، جزء مقررات رایج ساختمانی در آلمان است. استفاده از درب‌های اتوماتیک معیاری برای ساختمان‌های عمومی در این کشور بوده، ازاین‌رو تمامی اقشار با هر شرایط می‌توانند بدون محدودیت به مراکز عمومی رفت‌وآمد نمایند. البته وجود این ابزار مدرن برای ساختمان‌های شخصی نیز موهبتی بزرگ است که امکان مستقل بودن سالمندان و افراد ناتوان را فراهم می‌سازد. ازاین‌رو اجرای آن در دستور کار متولیان امر این کشور قرارگرفته است. به‌هرحال دوران کهولت برای همگان پیش‌آمده و نصب درب‌های اتوماتیک یکی از تمهیدات لازم برای گذران راحت‌تر این دوران است.

البته افرادی که از پیامدهای موقت تصادفات رنج می‌برند یا خانم‌هایی که کالسکه کودکان خود را حمل می‌کنند یا دارای فرزند کوچک بوده و درباز نمودن درب‌ها به کمک نیاز دارند نیز می‌توانند از مزایای این درب‌ها بهره‌مند شوند. همچنین هر زمان دیگری که باز یا بسته نمودن درب‌ها به دلیل حمل ساک دستی، چمدان و … ناخوشایند و دشوار است، نیز درب‌ های اتوماتیک سطح بالایی از رفاه و راحتی را ارائه می‌دهند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    خانهمشاوره در واتساپتماس با ما